Praktische informatie, ondersteuningsaanbod en voorlichtingsmateriaal

 

Tolkentelefoon
Vergoeding Tolkentelefoon

Gesprekskaarten en ondersteuning zelfmanagement voor praktijken
De gesprekskaarten voor patiënten met beperkte gezondheidsvaardigheden kunnen ingezet worden tijdens het consult. Bijvoorbeeld wanneer patiënten het lastig vinden om aan te geven waar ze op dat moment mee zitten, of om onderwerpen als voeding, beweging en stress bespreekbaar te maken. Klik hier voor de link om de gesprekskaart te downloaden en te lezen hoe je de gesprekskaart gebruikt. Daarnaast vind u via deze link de "Handreiking zelfmanagementondersteuning" voor gezondheidscentra en huisartsenpraktijken die mensen met beperkte gezondheidsvaardigheden willen ondersteunen bij zelfmanagement.  

Laaggeletterdheid
Feiten en cijfers laaggeletterdheid van Stichting Lezen en schrijven en Maastricht University. Een overzicht van de gevolgen van laaggeletterden en opbrengsten van investeringen voor de samenleving en individu. 

Praktijkcheck laaggeletterdheid 2016 
LHV-Toolkit Laaggeletterdheid
Als u meer wilt weten over laaggeletterdheid? Volg een e-learning traject "Taal maakt gezonder"

Hoe werkt de gezondheidzorg in Nederland?
Gezondheidsboek; Wie helpt mij als ik ziek ben? Wat kan ik zelf doen?

Een boekje voor migranten en hulpverleners over hoe de gezondheidszorg in Nederland werkt, wie je allemaal tegen kunt komen en wat je zelf kunt doen. UMC St Radboud, 2009.

Voorlichtingsmap
Begrijp je lichaam
Een praktische voorlichtingsmap met eenvoudige afbeeldingen en teksten over het menselijke lichaam en veelvoorkomende klachten voor laaggeletterde patiënten

Rapport GGD
Op zoek naar de Limburg- factor
Rapport van de GGD Z-Limburg, in opdracht van de Provincie Limburg. September 2015.
Wat is er bekend over de gezondheidsachterstand Limburg t.o.v. de rest van Nederland, welke kennis ontbreekt nog en hoe komen we tot een trendbreuk?

Beweegpas Venlo; een handreiking voor implementatie
Een praktische handreiking voor wie met de beweegpas aan de slag wil gaan in zijn/haar gemeente of wijk.