Bericht ION: elektronisch verhuizen van patiëntdossiers voortaan via 'zorgmail file transfer'

 
 
Het elektronisch verhuizen van patiëntdossiers gaat voortaan via 'zorgmail file transfer' De komst van ZorgMail File Transfer (ZFT) betekent dat u vanaf vandaag een Edifact-bericht ontvangt als een patiënt overstapt naar een andere huisarts. Met de vraag om het betreffende patiëntdossier dossier via deze nieuwe veilige elektronische route over te dragen. Hoe dat moet, wijst zich bijna vanzelf. U kunt het ook zien op de speciale ZFT-instructiefilm of lezen in de gebruikersinstructie. De links daarvoor staan onder aan dit bericht! Eerst volgt enige algemene informatie.

Er waren al diverse (lokale) oplossingen om een patiëntdossier elektronisch te verhuizen van huisarts naar huisarts. Tijdens het NedHIS & EZD-congres op 9 april is ZorgMail File Transfer (ZFT) gelanceerd. Hiermee kunt u vanaf nu de medische gegevens (‘het dossier’) van patiënten, die uit uw praktijk vertrekken, beveiligd en elektronisch overdragen aan de nieuwe huisarts, overal in Nederland.

Werkwijze

Deze applicatie is gekoppeld aan het inschrijfproces van de ION database. Als u een patiënt inschrijft in de ION database, wordt naast het vertrouwde e-mailbericht ook automatisch een bericht verstuurd aan de Edifact-postbus van de praktijk van de oude huisarts. Daarin staat de link naar de ZFT-website waar het dossier beveiligd en gemakkelijk overgedragen kan worden. U kunt deze web-applicatie ook direct bereiken. Het is handig om de ZFT-site in uw favorieten te zetten.
NB. Voordat u op de webpagina van ZFT komt, moet u met uw geldige, persoonlijke VECOZO-certificaat of UZI-pas inloggen.

Berichtenbox VECOZO niet meer gebruiken !

Veel huisartsen maken gebruik van de berichtenbox om dossiers te verhuizen maar die is daar eigenlijk niet voor bedoeld. Nu ZFT beschikbaar is, doen wij een dringend beroep op u om deze berichtenbox niet meer te gebruiken voor het overdragen van patiëntendossiers.

Samenwerking

ZFT is tot stand gekomen dankzij de samenwerking tussen VECOZO, ENOVATION en Stichting ION.

Kosten ?

Voor huisartsen zijn aan het gebruik van ZFT geen kosten verbonden.

Meer weten ?

  • Of u kunt lezen hoe ZFT werkt in de gebruikersinstructie via de Veilig Verhuizen-pagina’s van de ION-website. Nota bene. Vanwege een technische storing zijn alle Artsennet-sites, en dus ook die van ION, momenteel slecht of niet bereikbaar. Dus als het niet lukt, probeer het dan later nog een keer!
  • Voor directe vragen over het gebruik van de applicatie kunt u contact opnemen met de Customer Supportdesk van ENOVATION: 010-2881617.
  • U kunt de ZFT-instructiefilm bekijken. In 7 minuten laat huisarts Constant Mostart zien hoe het ZFT-overdrachtproces in de praktijk verloopt: